
JAKIE WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE MAJĄ NASIONA KONOPI? CZ.1
Nasiona konopi stały się gwiazdą zdrowego odżywiania. Blogerzy fitness często mówią o tym, jak dobre są nasiona marihuany i uważają, że powinny być obowiązkowym elementem w diecie każdej szanującej się osoby dbającej o zdrowie.
Ale o co to całe zamieszanie?
Nasiona cannabis są w centrum uwagi, szczególnie jako pokarm pestek o najwyższej zawartości białka i kwasów tłuszczowych (Omega-3 i Omega-9).
I to nie wszystko. Nasiona konopi zawierają również wysoki poziom argininy i kwasu glutaminowego, które stymulują układ odpornościowy, rozszerzają naczynia krwionośne i stymulują rozwój mięśni.
Przyjrzyjmy się właściwościom odżywczym tego modnego pożywienia i sposobom jego spożywania.
Nasiona konopi stają się coraz bardziej popularne. Obecnie można je znaleźć na półkach supermarketów i łatwo jest znaleźć przepisy zawierające nasiona konopi nie mające nic wspólnego z konopiami. Ich właściwości odżywcze są prawdziwymi gwiazdami tego produktu: nasiona konopi nie wyróżniają się smakiem i konsystencją, ale bardziej wartością odżywczą i składem. Zanim przyjrzymy się bliżej ich wartości odżywczej, zwróćmy uwagę, że nasion konopi nie należy mylić z nasionami marihuany.
Nasiona marihuany są kolekcjonowane w celu produkcji różnych odmian nasion konopi. Z drugiej strony nasiona konopi to nasiona z innej odmiany, Cannabis Sativa L, pestki z tej samej rodziny, ale z różnicami morfologicznymi i bez efektów psychoaktywnych. Aktywnym składnikiem jest kannabinoidem odpowiedzialnym za psychoaktywność nasion konopi, a konopie mają poziom składników aktywnych poniżej 0,2%. Włókno konopne jest tradycyjnie wykorzystywane w przemyśle tekstylnym i budowlanym, a także jako źródło żywności. Nasiona konopi są wyższe niż nasiona marihuany i mają mniej rozgałęzień na zewnętrznej warstwie nasiona.
Konopie są legalne w Europie, dlatego można je łatwo znaleźć w supermarketach spożywczych. Według Hiszpańskiego Ministerstwa Zdrowia, Spraw Konsumenckich i Opieki Społecznej, „spośród wszystkich produktów spożywczych pochodzących z konopi, które są dopuszczone do komercjalizacji w Unii Europejskiej, jedynymi o bezpiecznej i znaczącej historii konsumpcji są te pochodzące z nasion konopi , na przykład olej z nasion konopi, białko i mąki,ponieważ pochodzą ze szczepu Cannabis sativa L. i mają poziom tetrahydrokannabinolu poniżej 0,2%."
Jak spożywa się nasiona konopi?
Niezależnie od tego, czy nasiona konopi są spożywane w postaci stałej czy płynnej, ich produkty uboczne zawsze zachowują właściwości nasion, ponieważ nie są poddawane żadnemu procesowi z udziałem ciepła.
Surowe nasiona konopi: w łupinie lub łuskane i posiekane
Wiele firm sprzedaje nasiona konopi już łuskane i posiekane. Mają białawy kolor, a ich smak i konsystencja są podobne do migdałów czy nasion słonecznika. Ale można je również znaleźć w całości iz otoczką, która ma wysoką zawartość błonnika, chociaż jest to mniej powszechne. W obu przypadkach najlepiej je jeść na surowo, aby zachować wszystkie właściwości nasion. Można je dodawać do każdego dania. Chrupiące nasiona nadają konsystencji i nieco dodatkowego smaku tradycyjnym musli lub sałatkom.
***