Masz pytania? napisz do nas

Napisz do nas!
Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja

Przechowywanie warzyw korzeniowych
Liczy się to, jak przechowujemy warzywa korzeniowe. Pierwszą zasadą jest to, że nie przechowujemy owoców i warzyw w jednym miejscu. Jeśli mieszkamy w mieszkaniu, aby warzywa korzeniowe starczyły nam jak najdłużej, możemy przechowywać je w piwnicy. Jeśli nie posiadamy piwnicy, w drewnianej skrzynce możemy przechowywać warzywa korzeniowe takie jak marchew, pietruszka, seler, pasternak czy chrzan. Zalej lekko wilgotnym piaskiem. Alternatywnie piasek można zmieszać z torfem.

 

Przed przechowywaniem usuwamy podkładkę z warzyw korzeniowych i pozostawiamy do wyschnięcia. Zimą od czasu do czasu zaglądamy do naszego mini magazynu, aby upewnić się, że nic nie gnije.

 

Idealne do przechowywania warzyw korzeniowych są piwnice w starych wiejskich domach, gdzie podłoga jest wykonana z cegieł lub prasowanej gliny. Wręcz przeciwnie, piwnice betonowe w nowoczesnych domach jednorodzinnych są dość nieodpowiednie, gdzie często biegną rury centralnego ogrzewania i podwyższają temperaturę w pomieszczeniu.

 

Witaminy znajdujące się w warzywach korzeniowych
Warzywa kroimy nożem ceramicznym. W kontakcie z metalem następuje utlenianie, czyli niszczenie witamin. Witamina A, witamina K i beta-karoten znajdują się w marchwi. W pietruszce znajdziemy witaminę C, beta-karoten, kwas foliowy, żelazo. Witaminy zawierają B5, C, K i potas. Pasternak zawiera witaminę E. Rzodkiewka jest źródłem witaminy C, wapnia, miedzi, żelaza, fosforu, potasu i siarki. Chrzan zawiera kwas foliowy, beta-karoten, witaminy C i E oraz potas. Imbir zawiera witaminę B9, C, E.

 

W jednej filiżance drożdży przyjmujemy połowę zalecanej dawki witaminy C, jedną czwartą dziennej dawki witaminy A, następnie witaminy B1, B6, E i K.

 

Świeża pietruszka, kędzierzawy jarmuż, liście mniszka czy boćwina są wyjątkowo bogate w witaminę K1. Są także najbogatszym źródłem witaminy B2.

 

Warzywa korzeniowe w kuchni
Mrożonych warzyw nie rozmrażamy, tylko od razu je podgrzewamy. Spożywamy od razu po ugotowaniu, aby przechowywanie, chłodzenie i późniejsze podgrzewanie nie prowadziło do dodatkowych strat witamin.

 

Jednak dr. Norman W. Walker (USA), który dożył 116 lat, podkreśla, że jeśli chcemy być zdrowi i witalni, musimy pić soki z surowych warzyw i jeść warzywa, zwłaszcza surowe (sałatki). W jego książce „Świeże soki owocowo-warzywne” dowiemy się, które soki pomagają na inny problem zdrowotny. Nie chodzi jednak o picie soków fabrycznych, które spotykamy w sklepie, a soki przygotowywane w domu przez sokowirówki (najlepiej wolnoobrotowe). Surowe warzywa są źródłem organicznych lub żywych witamin. Jeśli podgrzejemy warzywa (powyżej 40 stopni Celsjusza), staną się one nieorganicznym, nieożywionym pokarmem dla naszych żywych organizmów.

Korzeniowe

Kalarepa Delikates Blauer Kalarepa Delikates Blauer
Producent: Toraf
Cena:

3,00 zł

paczka
zobacz więcej
Kalarepa Delikatess Witte Kalarepa Delikatess Witte
Producent: Toraf
Cena:

3,00 zł

paczka
zobacz więcej
Marchew jadalna BERLIKUMER 2 Marchew jadalna BERLIKUMER 2
Producent: Toraf
Cena:

3,00 zł

paczka
zobacz więcej
Marchew jadalna Dolanka Marchew jadalna Dolanka
Producent: Toraf
Cena:

3,00 zł

paczka
zobacz więcej
Rzodkiew Red Meat Rzodkiew Red Meat
Producent: Toraf
Cena:

3,00 zł

paczka
zobacz więcej
Rzodkiewka Cherry Belle Rzodkiewka Cherry Belle
Producent: Toraf
Cena:

3,00 zł

paczka
zobacz więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl