Masz pytania? napisz do nas

Napisz do nas!
TRANSLATE
 
PURPUROWE ROŚLINY: DLACZEGO NIEKTÓRE ODMIANY SĄ FIOLETOWE? CZ.2
PURPUROWE ROŚLINY: DLACZEGO NIEKTÓRE ODMIANY SĄ FIOLETOWE? CZ.2

PURPUROWE ROŚLINY: DLACZEGO NIEKTÓRE ODMIANY SĄ FIOLETOWE? CZ.2

Ze względu na zdolność retrotranspozonów do wstawiania się do niezbędnych genów, a tym samym do powodowania mutacji i potencjalnej niezdolności do życia, rośliny rozwinęły złożone mechanizmy, które zapewniają, że retrotranspozony i inne podobne elementy genetyczne pozostają nieaktywne. 

 

 

 

Jednak mechanizmy te mogą zostać zakłócone w okresach stresu, na przykład podczas wystawienia na zimno. 

Cytowane powyżej badanie wykazało, że w czerwonych pomarańczach aktywacja retrotranspozonów wyzwala ekspresję nieaktywnego skądinąd genu  Ruby  , co prowadzi do produkcji antocyjanów. Chociaż nie przeprowadzono badań nad produkcją antocyjanów związaną z zimnem w pomidorach, można przypuszczać, że występuje podobny mechanizm.

 

Czy antocyjany są przydatne, czy tylko atrakcyjne?

Uważa się, że antocyjany są silnymi przeciwutleniaczami, a także mają  właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i neuroprotekcyjne . Ostatnie badania wykazały, że niektóre antocyjany mają selektywne powinowactwo do receptorów kannabinoidowych , przy czym niektóre typy wiążą się z receptorami CB1, a inne z CB2 .

Badania trwają, ale jest jeszcze za wcześnie, aby potwierdzić z całą pewnością, że antocyjany zasługują na uwagę mediów, które chwalą fioletowe potrawy jako „super żywność”. Wcześniejsze badania powiązały antocyjany z szeregiem korzyści terapeutycznych, w tym długowiecznością , zdrowiem układu krążenia oraz profilaktyką raka i demencji .

Spożywanie czerwonych pomarańczy wiąże się również na wiele sposobów z poprawą zdrowia układu sercowo-naczyniowego i istnieją dowody na to, że może pomóc w zapobieganiu otyłości nawet u osób na diecie wysokotłuszczowej.

Zrozumienie, dlaczego pomidory i inne rośliny wytwarzają antocyjany w dużych ilościach podczas zimna lub stresu, może przynieść wiele korzyści w medycynie i badaniach. Ponadto, jeśli okaże się, że antocyjany rzeczywiście mają takie korzyści zdrowotne, jakie wydają się mieć, fioletowe pomidory mogłyby być postrzegane znacznie lepiej niż tylko ze względu na ich kuszący wygląd i byłyby poważnym kandydatem do dalszych badań.

 

 

Które odmiany są fioletowe?

Istnieje wiele odmian fioletowych pomidorów. Przykładem może być feminizowany Purple Bud . Odmiana ta pochodzi z najbardziej znanej genetyki, a jej przodkowie pochodzą bezpośrednio od odmian indica ze słynnego regionu Hindu Kush , Holandii i kalifornijskiego ruchu medycznej marihuany .  

Inne odmiany to Purple Haze , Blackwater i Purple Skunk.

 

Jak sprawiasz, że Twoj pomidor wygląda na fioletowy?

Chociaż niektóre szczepy są specjalnie krzyżowane z kolorem fioletowym, ważne jest, aby pamiętać, że zmiana koloru jest bezpośrednim wynikiem dobrego wyboru szczepu, ale także technik uprawy. Jest to małżeństwo między wrodzonym a nabytym. Odmiany mają „tendencje” (wysokie stężenia antocyjanów), ale pewne warunki wzrostu sprzyjają wyrażaniu jasnych kolorów.

Aby zwiększyć fioletowe zabarwienie roślin, obniż temperaturę w nocy podczas kwitnienia. Powinna być niższa niż 13 ° C (55 ° F). Jeśli takie temperatury zostaną utrzymane, Twoje rośliny powinny zmienić kolor na fioletowy na kilka tygodni przed zbiorami.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl