Masz pytania? napisz do nas

Napisz do nas!
TRANSLATE
 
PURPUROWE ROŚLINY:DLACZEGO NIEKTÓRE ODMIANY SĄ FIOLETOWE? CZ.1
PURPUROWE ROŚLINY:DLACZEGO NIEKTÓRE ODMIANY SĄ FIOLETOWE? CZ.1

PURPUROWE ROŚLINY:DLACZEGO NIEKTÓRE ODMIANY SĄ FIOLETOWE? CZ.1

Przez lata jedynymi fioletowymi odmianami pomidorów były te uprawiane na zewnątrz w zimnym klimacie. 

 

 

 

Wiele odmian zmienia kolor na częściowo purpurowy pod wpływem zimna; Obecnie ukierunkowane programy hodowlane umożliwiły uzyskanie genetycznych odmian pomidorów, które są fioletowe nawet w normalnych warunkach.

 

Co to są antocyjany?

Antocyjany, to grupa 400 cząsteczek lub rozpuszczalnych w wodzie barwników, które ze względu na ich strukturę i biosyntezy są sklasyfikowane jako flawonoidy. Pojawiają się na czerwono, fioletowo lub niebiesko w zależności od pH (przeważnie czerwone z kwaśnymi poziomami pH, fioletowe przy neutralnych poziomach i niebieskie przy poziomach zasadowych).

 

Flawonoidy na ogół mają żółty wygląd, stąd ich nazwa pochodzi etymologicznie od łacińskiego  flavus,  co oznacza „żółty”, co nie ma żadnego związku z ich smakiem. W rzeczywistości flawonoidy są na ogół wyjątkowo gorzkie i związane z pigmentacją.

Pomidory są uważane za roślinę wyższą (z filogenetycznego punktu widzenia). Wyższe rośliny mają układ naczyniowy złożony z ksylemu i łyka , struktury, które rozprowadzają składniki odżywcze i wodę do wszystkich części rośliny . Rośliny naczyniowe zawierają antocyjany we wszystkich swoich częściach: liściach , kwiatach, łodygach, a nawet korzeniach .

W zależności od genotypu rośliny pomidorów, antocyjany te mogą ulegać ekspresji pod koniec okresu kwitnienia , niezależnie od warunków środowiskowych. Także w zimnych  warunkach . Jeśli jednak roślina nie produkuje ich wystarczająco dużo, nie będą one miały wpływu na roślinę.

 

Jak antocyjany wpływają na wygląd roślin?

Antocyjany nie są produkowane przez całe życie rośliny i dopiero w ostatnich tygodniach kwitnienia zaczynają zmieniać swój wygląd. Brak chlorofilu na późniejszych etapach sprawia, że pigmenty są jeszcze lepiej widoczne. 

 

W miarę jak dni stają się krótsze, rośliny zależne od światła są informowane, aby przestały wytwarzać chlorofil (który jest niezbędny do fotosyntezy i wzrostu wegetatywnego), więc energia jest przeznaczona wyłącznie do produkcji kwiatów i ostatecznie owoców. Kiedy chlorofil rozpada się i wycieka ze struktur rośliny, a antocyjany zaczynają się gromadzić, roślina nabiera żywych odcieni fioletu, błękitu i czerwieni.

 

Nawet rośliny pomidorów, które zawierają niskie poziomy antocyjanów, często zmieniają kolor pod koniec cyklu kwitnienia. Większość hodowców jest zaznajomiona ze złotymi, pomarańczowymi i ochrowymi odcieniami, które pojawiają się na wielu odmianach w tygodniach poprzedzających zbiory i chociaż żółknięcie w okresie wegetacji lub na początku kwitnienia zwykle wskazuje na chorobę lub osłabienie, jest to całkiem naturalne podczas późniejszego etapu kwitnienia.

 

W tym przypadku odpowiedzialnymi pigmentami są karotenoidy , grupa prawie 600 cząsteczek, które mają wygląd od bladożółtego do ciemnoczerwono-pomarańczowego. Ponieważ karotenoidy są produkowane przez cały cykl życiowy rośliny , ich pojawienie się na późniejszych etapach kwitnienia jest raczej wynikiem zatrzymania produkcji chlorofilu niż zwiększonej produkcji pigmentu.

 

Pomidory mogą zmienić kolor na fioletowy pod wpływem zimna

Niektóre odmiany zawierają antocyjany, ale ich wygląd pozostaje niezmieniony, chyba że są wystawione na działanie niskich temperatur przez dłuższy czas. Mechanizm tego zjawiska nie jest dobrze poznany, ale istnieje wyraźny związek między zimnem a zwiększoną produkcją antocyjanów , tak jak w przypadku czerwonych pomarańczy, które wymagają okresu zimna na dobre. 

 

Badanie wykazało, że zjawisko to jest wywoływane przez złożony zestaw okoliczności genetycznych  : gen znany jako  Ruby , który jest wspólny dla wszystkich odmian cytrusów, ale który nie jest wyrażany w większości z nich, jest wyrażany w kolorze czerwonej pomarańczy ze względu na obecność określonej sekwencji DNA składającej się z retrotranspozonów, ruchomych elementów genetycznych zdolnych do transpozycji jako część kilku niezbędnych genów.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl