Masz pytania? napisz do nas

Napisz do nas!

JAK ROZPOZNAĆ I ZAPOBIEGAĆ GNICIU PĄKÓW, MĄCZNIAKOWI I PLEŚNI

JAK ROZPOZNAĆ I ZAPOBIEGAĆ GNICIU PĄKÓW, MĄCZNIAKOWI I PLEŚNI

Jak rozpoznać i zapobiegać gniciu pąków, mączniakowi i pleśni

Nie ma nic gorszego niż starannie wyhodowane rośliny pomidorów, które koniec kwitnienia, kilka tygodni przed zbiorem, zostały zaatakowane przez pleśń.

 

 

 Niestety, właśnie w tym kluczowym momencie rośliny są najbardziej podatne na infekcje grzybicze. Znajomość przyczyn pomaga zapobiec temu problemowi. Gdy tylko zauważymy, że nasze rośliny są zarażone pleśnią, niewidoczne zarodniki zanieczyściły już sporą część tkanek. Jedynym skutecznym sposobem na pozbycie się pleśni, mączniaka prawdziwego i zgnilizny pąków jest amputacja: jak się wydaje tragiczne, bezpośrednio dotknięte tkanki (i te wokół obszaru zakażenia, które również przenoszą zarodniki) należy usunąć tak szybko, jak problem został wykryty.

 

Wdychanie lub spożywanie zarodników jest bardzo szkodliwe, a ponadto, jeśli pozostaną na roślinach, problem będzie się utrzymywał.

Niektóre odmiany pomidorów są szczególnie podatne na problemy z grzybami, na przykład Big Bud , po prostu dlatego, że jego pąki są tak duże i gęste: to jedna z wad tak wydajnej odmiany!

Inne są bardziej odporne, jak Early Skunk . Dla hodowców, którzy nie mają dużego doświadczenia, najlepiej wybrać odporną na pleśń odmianę, aby zwiększyć swoje szanse na sukces.

 

Trzy główne przyczyny gnicia pąków, pleśni i mączniaka prawdziwego na konopiach indyjskich

 

Przyczyna: wysoka wilgotność

  • Zapobieganie:

Na zewnątrz bardzo trudno jest zmniejszyć wilgotność powietrza. W prawie wszystkich strefach klimatycznych jesień po lecie jest nadal ciepła ze względu na wzrost opadów atmosferycznych.

 

Najlepszym sposobem rozwiązania tego problemu jest usunięcie wszystkich pozostałości roślinnych, które zatykają glebę w pobliżu roślin, i promowanie cyrkulacji powietrza między pąkami, jak opisano poniżej. Jeśli rośliny są w doniczkach, lepiej osłonić je podczas deszczu.

 

Wewnątrz , posiadanie osuszacza jest dobrym pomysłem, nawet jeśli używasz bardzo prostego modelu, który działa z kryształami pochłaniającymi zamiast modeli elektrycznych. Warto również zainwestować w higrometr, który pozwoli Ci zmierzyć wilgotność względną w Twoim pomieszczeniu do uprawy.

Optymalna wilgotność zmienia się w zależności od etapu rozwoju rośliny. W fazie wegetatywnej powinien wynosić od 40 do 70%; od początku do połowy kwitnienia od 40 do 50%; pod koniec kwitnienia musi spaść poniżej progu 40%, aby uniknąć niebezpieczeństwa wystąpienia pleśni i mączniaka prawdziwego.

 

Przyczyna: niewystarczająca cyrkulacja powietrza

 

  • Zapobieganie:

W uprawie indoor ważne jest, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza za pomocą wentylatorów oscylacyjnych i mocnego wylotu powietrza. Łatwo jest sprawdzić, czy są miejsca, w których powietrze jest zastałe, patrząc, gdzie rośliny się nie poruszają. 

 

Jeśli nad roślinami nie ma wystarczającej cyrkulacji powietrza, zwiększ intensywność wylotu powietrza. Jeśli pod roślinami panuje stagnacja powietrza, skieruj wentylatory oscylacyjne w tym kierunku. Na zewnątrz używanie wentylatorów jest generalnie bezcelowe. Jeśli rośliny są w doniczkach , możesz je umieścić w wietrznym miejscu w ciągu dnia, kiedy nie pada.

Aby zmniejszyć ryzyko infekcji pleśniowych i grzybiczych, zarówno w pomieszczeniach, jak i na zewnątrz, możesz zwiększyć cyrkulację powietrza między roślinami pomidorów i pąkami, ostrożnie przycinając duże liście w kształcie wachlarza i gałęzie, które nie mają kwiatów.

Gdy zbliża się czas zbiorów, rośliny koncentrują swoją energię na wytwarzaniu kwiatów kosztem dużych liści w kształcie wachlarza; dlatego można je poświęcić, aby zwiększyć cyrkulację powietrza.

 

Przyczyna: Wysokie lub niskie temperatury bez wahań

 

  • Zapobieganie:

Stałe wysokie temperatury (powyżej 30 stopni Celsjusza) lub niskie temperatury (poniżej 18 stopni Celsjusza) mogą stworzyć idealne środowisko dla rozwoju bakterii.

 

W uprawie pomidorów w pomieszczeniach ważne jest, aby utrzymywać wahania temperatury, aby naśladować chłodzenie, które naturalnie występuje w nocy. Nie zapominajmy, że celem uprawy w pomieszczeniach jest rzeczywiście odtworzenie najbardziej idealnych warunków zewnętrznych.

Możesz użyć termometru cyfrowego do śledzenia maksymalnej i minimalnej temperatury w okresie 24 godzin, a tym samym być w stanie sprawdzić, czy występują wahania i o ile. Zbyt wysokie temperatury są zwykle problemem w uprawach w pomieszczeniach. Dobra cyrkulacja powietrza i odpowiedni wylot powietrza obniżają temperaturę.

Teraz, gdy wyjaśniono główne przyczyny pleśni, zgnilizny i mączniaka prawdziwego, przyjrzyjmy się, czym są te trzy problemy i jak się objawiają.

 

Zgnilizna pąków (Botrytis cinerea)

  • Pąki stają się od wewnątrz pomarańczowo-brązowe, brązowe, czarne lub szare (nie tylko słupki, ale całe pąki). Zgnilizna pączków atakuje pąki (nie wpływa na liście).
  • Najpierw objawia się małymi plamkami i szybko się rozprzestrzenia, szczególnie w warunkach opisanych powyżej).
  • Trudno jest wykryć na wczesnych etapach; niektóre liście mogą usychać na końcach w pobliżu miejsca rozpoczęcia choroby, chociaż roślina wygląda zdrowo. Sprawdź wnętrza wszystkich pąków w pobliżu dotkniętych obszarów.
  • Zgnilizna jest łatwa do wykrycia na późniejszych etapach, ponieważ twoje rośliny będą wyglądać jak "zombie" - bardzo źle, a jednak wciąż żyją!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl