CO WOLNO, A CZEGO NIE WOLNO - WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PRZECHOWYWANIA NASION
Utrzymanie żywotności i wigoru nasion pomidorów ma kluczowe znaczenie. Oto kilka praktycznych wskazówek dotyczących przechowywania, które pomogą Ci w pełni wykorzystać Twoje „magiczne fasolki”.
- TAK - utrzymuj nasiona marihuany w suchości.
Wilgotne lub mokre nasiona wykiełkują, a nawet niewielka wilgoć w torbie spowoduje pleśń i gnicie.
- NIE - utrzymuj je w cieple.
Ciepło sprzyja kiełkowaniu, a wysokie temperatury mogą powodować uszkodzenia nasion pomidorów poprzez „gotowanie” ich wnętrzności.
- DO ZROBIENIA - umieść je w ciemności, aby pozostawały w stanie uśpienia.
Długotrwała ekspozycja na światło może je uszkodzić lub zmniejszyć ich wigor.
- NIE - oczywiście ich nie miażdż!
Upewnij się, że ich skorupa pozostaje nienaruszona, ponieważ jest to ich naturalna ochrona przed czynnikami zewnętrznymi.
- DO ZROBIENIA - oznacz je.
Wszystkie nasiona pomidorów wyglądają tak samo, więc zidentyfikuj różne odmiany!
- NIE - pozwól im się przeziębić.
Zamrożenie z pewnością uszkodzi niektóre nasiona. Lodówki mają idealną temperaturę do ich utrzymania (od 5 do 6 stopni).
- TAK - utrzymuj blat i sprzęt w suchym miejscu.
Pleśń i zgnilizna mogą pojawić się nawet na chłodzonych nasionach.
- NIE WOLNO - narażać nasion na gryzonie i inne szkodniki.
W lodówce są bezpieczne.
- ZRÓB - Upewnij się, że kupujesz nasiona pomidorów w renomowanych bankach, takich jak Nasz.
Nasiona muszą dotrzeć do Ciebie w oryginalnym opakowaniu oraz być czyste i solidne.
- NIE - pakuj nasion pomidorów w żel krzemionkowy NON-FOOD
lub jakikolwiek toksyczny produkt!
Jeśli zastosujesz się do tych wskazówek dotyczących przechowywania, twoje nasiona powinny mieć normalny współczynnik kiełkowania, około 95% (jeśli pochodzą z wiarygodnego banku nasion).