Masz pytania? napisz do nas

Napisz do nas!

NAJCZĘSTSZE GRZYBY, KTÓRE MOGĄ ATAKOWAĆ TWOJE POMIDORY CZ.1

NAJCZĘSTSZE GRZYBY, KTÓRE MOGĄ ATAKOWAĆ TWOJE POMIDORY CZ.1

NAJCZĘSTSZE GRZYBY, KTÓRE MOGĄ ATAKOWAĆ TWOJE POMIDORY CZ.1

Wilgotność i inne czynniki środowiskowe mogą spowodować pojawienie się grzybów na pomidorach, nieprzyjemną wizytę, która może pojawić się bez ostrzeżenia.

Grzyby są cichymi towarzyszami podróży, które osiadają na twoich roślinach i są potężnym zagrożeniem dla twoich plonów.

 

 

Podobnie jak w filmie Obcy, czekają cierpliwie chowając się w ciemności, tysiące uśpionych zarodników czekają na odpowiednie warunki (upał, wilgoć, słaba wentylacja), aby mogły rozpocząć swój gwiazdorski show.

Jeśli nie będziesz uważny i zbyt wolny, aby je wykryć, konsekwencje mogą być śmiertelne, ponieważ chociaż istnieje wiele środków do zwalczania ich i zapobiegania im, kiedy całkowicie przejmą roślinę, są w stanie zepsuć każdy twój wysiłek. Wkładany do nich przez miesiące. 

Pierwszym krokiem, który należy podjąć, aby zapobiec pojawianiu się jakiegokolwiek rodzaju grzybów, jest profilaktyka, więc zanim wyjaśnimy, które z nich występują najczęściej, oto kilka wskazówek :

  • Higiena jest podstawowym czynnikiem, jeśli chodzi o wygląd grzybów. Jeśli uprawiasz rośliny w pomieszczeniach pomiędzy każdą uprawą zalecamy całkowitą dezynfekcję obszaru, zarówno w szafie, jak i wszystkiego, co mogło mieć kontakt z roślinami (naczynia, doniczki). Możesz to zrobić za pomocą fungicydów lub po prostu używając 5% roztworu wybielacza. Na czas trwania uprawy utrzymuj teren w czystości, a jeśli chcesz podjąć dalsze kroki, możesz również zmienić ubranie, wchodząc do pomieszczenia, w którym masz swoje uprawy, ponieważ mogą one zawierać zarodniki i zakażać obszar. Do roślin uprawianych na zewnątrz trudniej jest to kontrolować, ale możesz ustawić system czyszczenia dla wszystkich używanych przyborów do pielęgnacji pomidorów. 
  • Oczyść z resztek, usuń martwe liście i odpady z rozkładu, które są idealne dla niektórych grzybów.
  • Kontroluj temperaturę i wilgotność: aby grzyby mogły rosnąć, potrzebują pewnych warunków środowiskowych, którymi są zasadniczo ciepło, wilgotność i słaba wentylacja. Jeśli zwracasz uwagę na odpowiednią wentylację upraw, wilgotność względną nie przekraczającą 50% w fazie kwitnienia i temperaturę nie przekraczającą 25 ° C, to wygrałeś już połowę bitwy. Prawdą jest, że gdy rośliny są na zewnątrz, te elementy nie zależą od Ciebie, dlatego staraj się nie dopuścić do zbyt późnego wzrostu plonów, ponieważ w październiku pojawiają się niezbędne warunki klimatyczne (deszcz, wilgotność), aby te niepożądane osoby mogły się wprowadzić.
  •  Stosuj środki zapobiegawcze: nie muszą to być środki chemiczne, istnieje wiele produktów organicznych o skutecznym działaniu grzybobójczym. Możesz je kupić w swoim lokalnym sklepie ogrodniczym lub zrobić  je samemu.
  •  Jeśli używasz sadzonek pochodzących spoza domu, sprawdź, czy roślina mateczna, z której pochodzą, jest zdrowa, nie ma sensu przeprowadzać dokładnego czyszczenia swojej przestrzeni, jeśli później okaże się, że posadziłeś zainfekowane sadzonki. 

Jeśli jednak dokładnie zastosujesz się do tej rady, szanse na pojawienie się grzybów znacznie się zmniejszą, ale nie ma metody, która byłaby w 100% skuteczna. Zarodniki to mikroskopijne ciała zaprojektowane tak, aby przetrwać przez długi czas w ekstremalnych warunkach, podróżują w powietrzu i możesz mieć pecha, że ich ostatecznym przeznaczeniem jest twoja uprawa. Wykrywanie objawów i oznak infekcji w czasie może mieć kluczowe znaczenie dla Twojej uprawy, poniżej opisujemy niektóre z najczęściej występujących grzybów, które mogą wpływać na pomidory, jak je rozpoznać i jak je leczyć.

 

Botrytis

Jak rozpoznać tego grzyba
Botrytis lub szara pleśń jest grzybem chorobotwórczym i jest jednym z najczęściej występujących na pomidorach. Dobrą wiadomością jest to, że ten grzyb jest bardzo łatwy do wykrycia, zrozumiesz to, jeśli kiedykolwiek go spotkasz, ponieważ jest to proces martwicy, który może wpływać na każdą część rośliny (korzenie, łodygi, liście, pąki) i to jest widocznie odzwierciedlone przez ich kolor i fakturę, która zmieni kolor z brązowego na szary, z suchym, martwym wyglądem. Zła wiadomość jest taka, że szybko się rozprzestrzenia i jest w stanie zabić roślinę w ciągu kilku dni. Dlatego musisz działać szybko i skutecznie.

 

Co zrobić, jeśli Twoje pomidory zostały zakażone Botrytis

Wilgotność jest głównym czynnikiem powodującym pojawienie się tego grzyba, dlatego jeśli możesz jej uniknąć, postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, jak wskazano powyżej i utrzymuj poziom wilgotności pod kontrolą przez cały czas. Niemniej jednak, jeśli grzyb już zainfekował roślinę, pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, jest odcięcie zainfekowanych części, a także zdjęcie kilku centymetrów zdrowej części, aby pozostawić margines bezpieczeństwa. Nie pozwól, aby zainfekowane pąki zanieczyściły inne części rośliny lub zdrowe pąki, a gdy je odetniesz, zniszcz je i dobrze wyczyść używane nożyczki i ręce. Po cięciu dobrze przewietrzyć pomieszczenie, aby obniżyć poziom wilgotności, podnieść temperaturę do 26 ºC i obniżyć wilgotność do mniej niż 50%. Botrytis zwykle pojawia się pod koniec okresu kwitnienia, więc jeśli tak jest, radzimy, aby zbierać plony tak szybko, jak to możliwe, tylko w ten sposób powstrzymasz infekcję. Odcięcie zainfekowanych części wcale nie gwarantuje, że pozbyłeś się grzyba.

Chociaż istnieją produkty chemiczne do spryskiwania pomidorów jako środek zapobiegawczy, nie zalecamy ich stosowania z różnych powodów: na początek opryski nie są 100% gwarancją, że ten grzyb nie pojawi się później i, co ważniejsze, produkty te pozostawiają warstwę substancji chemicznych, które mogą być szkodliwe dla zdrowia, pamiętaj, że wszystko, czego używasz na pomidory wejdzie do twojego ciała, kiedy je spożyjesz. Dlatego zalecamy unikanie warunków do pojawienia się grzyba, zawsze kontrolując wilgotność, utrzymując higienę i kontrolując gęstość plonów. Radzimy, abyś zastosował wyżej wymienione środki i być może eksperymentował z niektórymi ekologicznymi produktami przeciwgrzybiczymi, takimi jak na przykład propolis lub skrzyp, w celach profilaktycznych.

 

Mączniak

Ten grzyb jest jednym z najczęściej atakowanych pomidory i potrzebuje wysokiej wilgotności i minimalnej temperatury 20ºC, aby móc rosnąć, a nagłe zmiany temperatury sprzyjają jego wyglądowi. Chociaż infekcja mączniakiem prawdziwym jest łatwa do zidentyfikowania i leczenia, jeśli lek nie zostanie zastosowany na czas, konsekwencje mogą być śmiertelne.

 

Jak rozpoznać mączniaka prawdziwego

Łatwo będzie Ci zorientować się, że Twoja uprawa jest zarażona mączniakiem prawdziwym, ponieważ grzyb ten pokrywa liście i pąki, na których pojawia się warstwa białego pyłu, zwykle znajdująca się w górnej części. W początkowej fazie na liściach będzie można zobaczyć małe kółeczka białego pyłu, które w miarę postępu infekcji będą się rozprzestrzeniać i zwiększać gęstość, aż do porażenia łodygi i pąków.

 

Leczenie

Mimo że nie jest to jeden z najbardziej śmiercionośnych grzybów, warto się go pozbyć na czas, ponieważ po wejściu w pączek bardzo trudno się go pozbyć, a pomidorów zarażonych tym grzybem nie będzie w żaden sposób nadawać się do spożycia. Aby zapobiec pojawieniu się tego grzyba, możesz użyć skrzypu polnego lub pierzgi lub trochę organicznych fungicydów w ten sposób unikniesz opryskiwania lub podlewania roślin produktami chemicznymi. W różnych badaniach wykazano, że zaszczepienie w glebie do sadzenia antagonistycznego grzyba Trichoderma harzianum (antagonistycznego grzyba grzybów chorobotwórczych) skutecznie zapobiega pojawianiu się mączniaka prawdziwego.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl