
SPOŻYWANIE SUROWEJ MARIHUANY
Jednym z najbardziej nietypowych sposobów spożywania końcowego produktu z nasion konopi - marihuany jest jedzenie jej na surowo.
Wydaje się niemożliwe? A jednak, taki sposób istnieje i można się spotkać z osobami, które próbowały konsumpcji cannabisu w taki sposób.
Nie należy jednak oczekiwać zbyt wiele od tej formy przyjmowania marihuany. Jedynie ogromne ilości zjedzonej, surowej marihuany dałyby ci efekt psychoaktywny, co w efekcie staje się bardzo nieekonomiczne.
Można śmiało przyjąć, że jedzenie marihuany to najgorszy ze sposobów w jaki można spożyć marihuanę. Dlaczego? Z prostego powodu: na pewno po takim spożyciu nie będziesz miał takiego efektu psychoaktywnego jak jej spaleniu. A to wszystko dlatego, iż THC które ma właściwości psychoaktywne rozpuszcza się tylko i wyłącznie w tłuszczach i alkoholu.
Jak wiemy, w marihuanie z nasion konopi występuję mnóstwo kannabinoidów, najbardziej znane wszystkim jest THC, a także THCA ( tetrahydrocannabinolic), który przekształca się w THC pod wpływem wysokiej temperatury, na przykład podczas palenia.
Najprościej rzecz ujmując, marihuana jedzona na surowo po prostu przejdzie przez twój cały układ trawienny, a THC nie zostanie w żaden sposób spożytkowane.
Jednym ze sposobów przyjmowania surowej marihuany jest wykonywanie soku ze świeżych liści rośliny. Taki sok zawiera spore dawki THCA i CBDA, które mają właściwości przeciwzapalne. Taki napój bardzo dobrze odnajduje swoje zastosowanie w przewlekłych zapaleniach czy chorobach autoimmunologicznych. Dodatkowo CBDA działa w podobny sposób do aspiryny, a mianowicie, hamuje powstawanie enzymu cyklooksygenezy- 2, zmniejsza skurcze jelita grubego, a także hamuje rozrost raka piersi.
Aby móc w pełni wykorzystać potencjał jaki daje medyczne nasiono marihuany, należy ją podgrzać. Dzięki temu , tak jak zostało to wspomniane wcześniej, THCA zostanie przetworzone na THC, co wpłynie na poprawę naszego nastroju, przyniesie ulgę w bólu, zwiększy apetyt, a także da rozluźnienie mięśniom.
To samo tyczy się CBDA. Jest ono słabsze niż CBD, które występuje w podgrzanej marihuanie. CBD działa przeciwzapalnie, zmniejsza mdłości, hamuje rozwój raka piersi oraz wpływa na skurcze jelita grubego. Ma także właściwości przeciwlękowe, antypsychotyczne, przeciwskurczowe, a także chroni nasz układ nerwowy.