Masz pytania? napisz do nas

Napisz do nas!
TRANSLATE
 
ZIELONY SMOK: NALEWKA Z KONOPI INDYJSKICH
ZIELONY SMOK: NALEWKA Z KONOPI INDYJSKICH

ZIELONY  SMOK: NALEWKA Z KONOPI INDYJSKICH

Z biegiem lat opracowano wiele nowych i różnych sposobów ekstrakcji żywicy z rośliny konopi , od stuletniego Charas, typowego dla Azji Środkowej, po nowoczesne metody BHO lub kalafonii. Niemniej jednak dzisiaj zaprezentujemy jedną z najstarszych technik oddzielania kannabinoidów i terpenów  konopi z nasion marihuany od materiału roślinnego.

 

Ekstrakty konopne z nasion marihuany i nalewki wykonane z alkoholu są produktami jednej z najstarszych wciąż używanych technik, szczególnie w dziedzinie marihuany z nasion konopi leczniczej . Teoria jest prosta: macerując liście lub kwiaty marihuany z nasion konopi w alkoholu, rzęsiki rozpuszczają się, a ich zawartość nasyca się wybranym alkoholem. Dzisiaj pokażemy Ci, jak przygotować Zielonego Smoka , bez wątpienia zapewni  wiele niezapomnianych chwil!

 

 

 

Ekstrakcja żywicy konopnej alkoholem

Zanim przejdziemy do metody tworzenia Zielonego Smoka i pokazania kilku jego wielu odmian, powinniśmy wyjaśnić jedną rzecz. Ogólnie rzecz biorąc, istnieją dwa rodzaje ekstrakcji alkoholu : z jednej strony, z pewnymi ekstrakcjami, alkohol jest spożywany wraz z rozpuszczonymi w nim kannabinoidami i terpenami , o czym będziemy tutaj demonstrować.

Jednak tego pierwszego rodzaju ekstrakcji nie należy mylić z innymi metodami, które również wykorzystują alkohol do rozpuszczenia włosieni , ale które różnią się tym, że alkohol jest następnie przedmuchiwany lub odparowywany w piecu próżniowym lub komorze. Dzięki tej technice konsumowany jest czysty koncentrat konopi z nasion marihuany, bez śladu alkoholu użytego do ekstrakcji. W zależności od rodzaju rozpuszczalnika ekstrakty te są znane jako QWISO (wykonane z alkoholu izopropylowego, niezbyt zalecane) lub QWET (przy użyciu czystego etanolu, znacznie bezpieczniejsze). 

 

Jak dekarboksylować konopie indyjskie

Pierwszą rzeczą do zrobienia jest dekarboksylacja materiału roślinnego do wykorzystania w ekstrakcji. Dzięki temu procesowi kannabinoidy (kwasy karboksylowe) tracą grupę karboksylową w postaci cząsteczki CO2, przekształcając je z formy kwasowej w formę aktywną. Innymi słowy, przechodzimy od posiadania kannabinoidów w formie kwasowej (THCA, CBDA, CBGA itp.) Do formy aktywnej ( THC , CBD, CBG itp.), która będzie miała znacznie silniejszy efekt po spożyciu. To ważny krok, ponieważ kwasy karboksylowe jak THCA lub CBDA nie będą miały prawie żadnego efektu nie będąc uprzednio poddanym dekarboksylacji.

Dekarboksylacja jest naturalnym procesem, który zachodzi z upływem czasu i kiedy trichomy wchodzą w kontakt z powietrzem, chociaż możemy przyspieszyć ten proces poprzez ogrzewanie pąków lub przycinanie w zwykłym konwencjonalnym piekarniku elektrycznym lub gazowym . Im bardziej precyzyjna jest kontrola temperatury w piekarniku, tym bardziej wydajny będzie proces. Ważne jest, aby nie stosować zbyt wysokiej temperatury, ponieważ może to prowadzić do utraty niektórych związków o właściwościach leczniczych, dlatego najlepiej stosować niższą temperaturę i nie przyspieszać procesu. W ten sposób, na przykład, ogrzewanie w temperaturze 110ºC przez 30–40 minut nie doprowadzi do utraty jakiegokolwiek beta-kariofilenu , substancji przydatnej terapeutycznie, podczas gdy w wyższej temperaturze zostanie utracony.

Aby uzyskać maksymalną wydajność, użyj młynka do rozdrobnienia materiału roślinnego i rozłóż go na tacy piekarnika wyłożonej pergaminem, folią aluminiową lub arkuszem PTFE wielokrotnego użytku. Po napełnieniu tacy przykrywasz ją jeszcze raz pergaminem lub folią i podgrzewasz piekarnik do 110ºC . Gdy piekarnik osiągnie temperaturę, po prostu włóż do niego tackę i poczekaj 30-40 minut . Po upływie czasu możemy go usunąć i wykorzystać do przygotowania wszelkiego rodzaju artykułów spożywczych z konopi, takich jak masło konopne lub rodzaj napoju, który pokażemy poniżej.

Jeśli nie masz dostępu do piekarnika, możesz podgrzać mieszaninę alkoholu i konopi z nasion marihuany w szklanym słoju za pomocą kąpieli wodnej lub bemarowej, ale trzymaj słoik z alkoholem i uważaj, aby woda nie zaczęła się gotować! Idealna będzie temperatura wody około 70ºC. Podgrzewaj, aż materiał roślinny opadnie na dno, w którym to momencie możesz wyjąć słoik z gorącej wody. Gdy słoik ostygnie, zamknij szczelnie pokrywkę i pozostaw na 20 dni w chłodnym, ciemnym miejscu, aby zakończyć proces maceracji .

Jak zrobić nalewkę Green Dragon

Po dekarboksylacji materiału możesz zacząć przygotowywać napój o wdzięcznej nazwie- Zielony Smok . Jak zobaczysz, to naprawdę bardzo prosty proces i wszystko, czego potrzebujesz, to następujące elementy:

  • 5 g suszonych pąków marihuany, uprzednio dekarboksylowanych
  • 750 ml napoju alkoholowego z podziałką około 40%
  • Szklany słoik, w którym maceruje się alkohol i konopie indyjskie

 

Możesz użyć Zielonego Smoka, aby przygotować wszelkiego rodzaju koktajle

Aby zrobić tego rodzaju nalewkę, najlepiej wybrać napój alkoholowy, który lubisz najbardziej: whisky, rum, wódka, tequila… każda z opcji jest dobra, najważniejsze żeby było to coś, co lubisz. Następnie wszystko, co musisz zrobić, to włożyć dekarboksylowaną marihuanę z nasion konopi do szklanego słoika i dodać zawartość butelki, powiedzmy wódki. Dokładnie zamknij pokrywkę słoika i pozostaw ją w chłodnym, ciemnym miejscu na około trzy tygodnie. W ten sposób zawartość trichomów (kanabinoidy, terpeny itp.) rozpuści się w alkoholu. Jeśli chcesz, możesz od czasu do czasu wstrząsnąć słoikiem, aby proces był nieco bardziej skuteczny.

Po trzech tygodniach nadszedł czas, aby odcedzić alkohol z materiału roślinnego . W tym celu możesz użyć złożonej serwetki / muślinu, filtrów do kawy lub sitka. Gdy alkohol zostanie dobrze przefiltrowany i nie pozostaną żadne resztki roślin, nalewka jest teraz gotowa do użycia. Możesz podać ją taką, jaka jest, lub użyć jej w połączeniu z innymi składnikami, aby przygotować pysznego drinka … jak zawsze mówimy, jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia!

Pamiętaj, że spożywanie marihuany z nasion konopi  może dać znacznie silniejszy efekt niż w przypadku palenia lub odparowywania, dlatego zdecydowanie zalecamy, aby zacząć od niskiej dawki, aby ocenić efekt, co zwykle trwa dłużej niż w przypadku innych metod spożywania marihuany. Oczywiście możesz dostosować proporcje materiału roślinnego do alkoholu i sprawić, aby nalewka była tak mocna lub tak słaba, jak chcesz, ale zawsze uważaj za pierwszym razem.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl