Masz pytania? napisz do nas

Napisz do nas!
1px

PRZEPIS NA CHLEB Z NASIONAMI KONOPI

0
PRZEPIS NA CHLEB Z NASIONAMI KONOPI

PRZEPIS NA CHLEB Z NASIONAMI KONOPI

90 minut i forma do chleba o długości 32 cm - to wszystko, czego potrzebujesz, aby w domu wypiec pyszny chleb z nasionami konopi. Ten prosty przepis pozwoli Ci cieszyć się świeżym pieczywem, które smacznie chrupie w trakcie jedzenia.

Historia chleba jest długa i bogata, sięgając tysięcy lat wstecz. Chleb jest jednym z najstarszych i najbardziej podstawowych produktów spożywczych ludzkości, a jego historia jest ściśle związana z rozwojem rolnictwa, uprawy zbóż i technologii wypieku.

Pierwsze ślady produkcji chleba pochodzą z okresu neolitu, gdy ludzie zaczęli zbierać i uprawiać dziko rosnące rośliny, w tym zbóż, takie jak pszenica, jęczmień, żyto i owies.

Początkowo nasiona zbóż były miażdżone na mąkę, z której wytwarzano płaskie placki i upieczone na gorących kamieniach.

 

Początkowo proces wypieku chleba był dość prymitywny, ale z czasem ludzie odkryli, że mieszanie mąki z wodą i pozostawienie mieszaniny na słońcu powoduje fermentację, co z kolei prowadzi do wytworzenia ciasta kwaszonego, które można piec. W starożytnym Egipcie chleb był już powszechnie spożywany, a egipskie hieroglify pokazują proces produkcji chleba.

W miarę upływu czasu i rozwoju cywilizacji, techniki wypieku chleba uległy udoskonaleniu. W starożytnym Rzymie istniały piekarnie, a chleb stał się podstawowym elementem diety ludności. W średniowieczu w Europie chleb był produkowany na szeroką skalę, a piekarze stawali się ważnymi członkami społeczności.

W XVIII i XIX wieku wprowadzono nowe technologie, takie jak wykorzystanie drożdży do wypieku chleba, co pozwoliło na uzyskanie bardziej puszystego i smacznego wypieku. Wraz z rozwojem przemysłu spożywczego chleb stał się powszechnie dostępnym produktem na całym świecie.

Dziś chleb nadal jest jednym z najważniejszych elementów diety ludzkiej, a różnorodność jego rodzajów i smaków jest ogromna, od tradycyjnych bagietek i ciemnego chleba żytniego po chrupiące francuskie bagietki, delikatne włoskie ciabatty a także chleby bezglutenowe.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 500 ml letniej wody + 3 łyżki

  • 1 szklanka ziaren konopi niełuskanych + 2 łyżki

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu

  • 1 płaska łyżka soli

 

Przygotowanie:

  1. Do miseczki przekładamy drożdże, dodajemy 3 łyżki wody i syrop z agawy lub miodu. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy miseczkę na bok.

  2. W dużej misce przesiewamy obie mąki, dodajemy nasiona konopi i sól. Mieszamy.

  3. Wlewamy wodę i zaczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

  4. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Posypujemy wierzch ziarnami konopi.

  5. Wstawiamy do piekarnika (najniższy poziom) i pieczemy ok. 40-50 minut. Po upieczeniu formę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

  6. Chleb z ziarnami konopi kroimy na kromki i podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

Właściwości zdrowotne nasion konopi

Niełuskane nasiona konopi są uważane za jedne z superfoods. Mają one długą historię stosowania sięgającą aż 3 tysiące lat. Zawierają one pełnowartościowe i dobrze przyswajalne białko, które może zastąpić to pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo, nasiona konopi są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, a także w aminokwasy.

Są również źródłem błonnika, magnezu, fosforu, cynku, żelaza oraz witamin A, B1, B2, B3, B6, C i E. Spożywanie nasion konopi może korzystnie wpływać na pracę serca i układ krwionośny, obniżać ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Ponadto wzmacniają one układ immunologiczny, działają przeciwzapalnie oraz chronią przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Regularne spożywanie nasion konopi może także poprawić kondycję skóry.

Jak wykorzystać nasiona konopi?

Nasiona konopi są doskonałym dodatkiem do różnych potraw. Mogą być one dodawane zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Są smacznym składnikiem owsianki, jogurtu, sałatek, koktajli, a także wypieków. Można je również spożywać na surowo jako przekąskę. Aby cieszyć się wszystkimi ich korzyściami, warto wypróbować przepis na chleb z nasionami konopi.

1px Komentarze do wpisu (0)

  • Nasiona automatyczne (Auto)
  • Nasiona feminizowane
  • Nasiona outdoor – do uprawy zewnętrznej
  • Nasiona indoor – do uprawy w pomieszczeniach
  • Top 10 najczęściej wybieranych nasion
1pxBlog kategorie
1pxBlog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
1pxBlog chmura tagów
1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl