
JAK MARIHUANA MOŻE POMÓC W LECZENIU CUKRZYCY TYPU 2
Cukrzyca typu 2 jest jedną z głównych przyczyn śmierci w świecie zachodnim. Otyłość jest ogromnym czynnikiem ryzyka związanym z tym schorzeniem. Pewne cząsteczki w roślinie konopi indyjskich mogą skutecznie zapobiegać, a nawet leczyć chorobę.
Konopie indyjskie są stosowane w medycynie przez tysiące lat. Po krótkim i skorumpowanym okresie prohibicji zioło ponownie osiąga zasłużony status jako prawdziwie lecznicze lekarstwo .
Współczesna nauka kontynuuje obserwację rośliny w szczegółach i do tej pory odkryła, że wiele składników w niej zawartych, takich jak kannabinoidy i terpeny , mają zdolność poprawy zdrowia ludzkiego i leczenia pewnych chorób i stanów.
Oprócz skuteczności rośliny jest ona również wyjątkowo bezpieczna i nie ma zgonów związanych z toksycznością. Lista chorób i dolegliwości, z których wynika, że marihuana z nasion konopi okazuje się skuteczna, staje się niezwykle długa. Jedną z tych chorób jest cukrzyca. Przyjrzyjmy się czynnikom ryzyka i przyczynom tego stanu, zanim przyjrzymy się możliwym efektom terapeutycznym, jakie mogą zaoferować konopie indyjskie.
RODZAJE I STATYSTYKI
Istnieją dwa oddzielne typy cukrzycy. Typ 1 jest zaburzeniem genetycznym, w którym ludzie nie mogą wytwarzać insuliny, hormonu peptydowego odpowiedzialnego za kontrolowanie poziomu glukozy we krwi. Cukrzyca typu 2 lub cukrzyca występuje znacznie częściej i występuje, gdy organizm osoby nie może wytworzyć wystarczającej ilości insuliny lub wytwarzana insulina nie działa wydajnie.
Raport Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego szczegółowo opisał częstość występowania choroby w 2015 r. W Stanach Zjednoczonych. Stwierdzono, że 30,3 milionów Amerykanów, czyli 9,4% populacji, chorowało na cukrzycę. Spośród tej populacji około 1,23 miliona amerykańskich dorosłych i dzieci miało cukrzycę typu 1. Stan ten był siódmym powodem śmierci w kraju w tym samym roku, związanym z 79.535 ofiarami śmiertelnymi.
PRZYCZYNY CUKRZYCY TYPU 2
Cukrzyca typu 2 występuje, gdy trzustka, duży gruczoł umieszczony za żołądkiem, nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny. W takim przypadku nie można utrzymać prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Stan ten może również wystąpić, gdy organizm nie jest w stanie wykorzystać insuliny, która jest produkowana, czyli insulinooporności.
Istnieje wiele czynników ryzyka związanych z cukrzycą typu 2, a każdy z nich może zwiększać szanse na zdiagnozowanie danej osoby. Wiek jest jednym z tych czynników ryzyka, na który duży wpływ ma rasa. Bycie po 40 roku życia jest klasyfikowane jako czynnik ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 u osób rasy białej. Jednak te liczby zmieniają się. Posiadanie ponad 25 lat jest czynnikiem ryzyka dla populacji południowoazjatyckiej, chińskiej, afrykańsko-karaibskiej lub czarnej (Afryki). Wiek jest teoretycznie ryzykiem ze względu na możliwość przybrania na wadze i mniej ćwiczeń.
Genetyka również odgrywa rolę w tym stanie. Posiadanie bliskiego krewnego, np. rodzica lub rodzeństwa z cukrzycą typu 2, wiąże się z ryzykiem wystąpienia 1 na 3 choroby.
OTYŁOŚĆ
Wreszcie, nadwaga lub otyłość jest silnie związana z cukrzycą typu 2. Jako istoty ludzkie nasze ciała są wyjątkowo przystosowane do naszego środowiska, w tym sposobu, w jaki się poruszamy i żywności, którą wybieramy. Ruchy, podnoszenie ciężarów i jedzenie zdrowej żywności pozytywnie wpływają na naszą ekspresję epigenetyczną i prowadzą do polepszenia stanu zdrowia.
Jednak działanie odwrotne może prowadzić do zwiększenia masy ciała i chorób przewlekłych, w tym także cukrzycy typu 2. Wskaźnik masy ciała (BMI) wynoszący 25 powoduje, że osoba jest w grupie osób z nadwagą, a wskaźnik BMI wynoszący 30 lub więcej umieszcza go w zakresie otyłości, co dodatkowo zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Jednak Azjaci z BMI 23 lub więcej posiadają zwiększone ryzyko, podczas gdy Azjaci z BMI 27,5 lub więcej są jeszcze bardziej zagrożeni.
Przechowywany tłuszcz wokół brzucha może znacznie zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Przechowywany tłuszcz w tym obszarze ciała uwalnia substancje chemiczne, które mogą zakłócać układ sercowo-naczyniowy i metaboliczny w ciele. Może to również zwiększyć ryzyko wystąpienia innych poważnych chorób, takich jak choroba niedokrwienna serca, udar i niektóre formy raka.
CANNABIS
Dla większości ludzi pomysł, że finalny produkt z nasion marihuany może w stanie pomóc w tak poważnej chorobie, może wydawać się absolutnie absurdalny. Wiele osób postrzega zioło jako niebezpieczny, nielegalny narkotyk, który nie ma miejsca we współczesnej medycynie. Prawda jest taka, że ten punkt widzenia był kultywowany przez dziesięciolecia propagandy i manipulacji politycznych. Kiedy patrzymy na twarde fakty w postaci publikacji naukowych, widzimy, że marihuana jest niezwykle silną i złożoną medycyną, która działa z ciałem w bardzo silny i specyficzny sposób. Dzieje się tak poprzez system endokannabinoidowy , sieć receptorów aktywowanych przez cząsteczki znajdujące się w roślinie konopi.
Jak dokładnie może działać ta roślina, aby zapobiegać i ewentualnie leczyć cukrzycę? Cóż, główny mechanizm może obejmować kontrolę wagi, co jest ważnym czynnikiem, biorąc pod uwagę niezwykle bliską zależność między otyłością, BMI i cukrzycą typu 2. Może to wydawać się zaskakujące, biorąc pod uwagę pewne stereotypy związane z konsumpcją konopi, takie jak nadmierne spożycie żywności, lenistwo i brak ruchu. Okazuje się, że mogą to być fikcyjne relacje utrwalane przez popkulturę w czasie.
CANNABIS I OTYŁOŚĆ
Naukowa publikacja w American Journal of Epidemiology bada związek między otyłością a używaniem konopi indyjskich, stosując wyniki z dwóch reprezentatywnych badań krajowych. Naukowcy odkryli, że osoby używające konopi indyjskich z nasion cannabis są mniej narażone na otyłość niż osoby nie będące użytkownikami w populacji ogólnej. Wynik ten był przeciwieństwem początkowej hipotezy, która była oparta na badaniach klinicznych i badaniach laboratoryjnych, które łączyły stymulację marihuany ze stymulacją apetytu.
Publikacja przywołuje również liczne badania, które wykazują podobne wyniki. W jednym z takich badań, w którym wzięło udział 297 kobiet, stwierdzono, że odsetek zażywania pochodnych konopi indyjskich w ciągu ostatnich 12 miesięcy był niższy u osób otyłych niż u kobiet z niższym BMI. Inne badanie wykazało kontrastujący wynik, pokazując, że częste używanie konopi wiązało się z otyłością u dziewcząt w próbie 7885 nastolatków. Jednakże inne badanie wykazało, że chociaż marihuana wiąże się z wyższym spożyciem kalorii, osoby używające konopi indyjskich są mniej narażone na otyłość niż osoby, które jej nie używają.
Co oznaczają te wyniki? Cóż, na podstawie tych badań marihuana ma silną korelację ze zdrową wagą. Czy to oznacza, że zdrowej wagi nie da się osiągnąć bez użycia konopi? Z pewnością nie, ćwiczenia i odżywianie są nadal kluczowe. Jednak wydaje się, że jest miejsce dla zioła jako potencjalny środek zapobiegawczy.
METABOLIZM WĘGLOWODANÓW
Jednym z powodów, dla których marihuana może być powiązana ze zdrowszą wagą, jest zwiększony metabolizm węglowodanów. Murray Mittleman, profesor medycyny w Harvard Medical School, powiedział: "Najważniejszym odkryciem jest to, że obecni użytkownicy marihuany wydają się mieć lepszy metabolizm węglowodanów niż nieużytkownicy".
Badania, które doprowadziły do tego oświadczenia obejmowały ponad 4600 mężczyzn i kobiet. 49% badanych paliło marihuanę przynajmniej raz w życiu, a 12% często paliło zioło. Stwierdzono, że u osób aktualnie zażywających konopie indyjskie stężenie insuliny na czczo było o 16% niższe niż u dotychczasowych użytkowników i u osób, które nigdy nie paliły. Palacze marihuany wykazywali również 17% zmniejszenie innej miary insulinooporności. Mittleman stwierdził również: "Ich poziomy insuliny na czczo były niższe i wydawały się mniej odporne na insulinę produkowaną przez ich organizm, aby utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi"
CANNABIS I LEKI DLA DIABETYKÓW
Brytyjska firma GW Pharmaceuticals pracuje obecnie nad opracowaniem leku na bazie konopi indyjskich, który potencjalnie wyeliminuje potrzebę wstrzykiwania insuliny, jeśli chodzi o cukrzycę. Firma opracowała już spray doustny o nazwie Sativex , lek na receptę stosowany w przypadku skurczów mięśniowych związanych ze stwardnieniem rozsianym . Ten nowy lek ma na celu zastosowanie kanabinoidów CBD i THCV, które okazały się skuteczne w obniżaniu poziomu cukru we krwi i poprawie produkcji insuliny.
THCV to kolejny potężny kannabinoid leczniczy. Znany w całości jako tetrahydrocannabivarin, THCV okazało się oferować szereg korzyści zdrowotnych, które mogą być szczególnie przydatne dla diabetyków. Po pierwsze, wykazano, że THCV jest tłumieniem apetytu. Oznacza to, że może mieć zdolność do kontrolowania masy ciała u otyłych pacjentów.
Badania naukowe opublikowane przez American Diabetes Association dotyczyły skuteczności i bezpieczeństwa zarówno THCV, jak i CBD u pacjentów z cukrzycą typu 2. Naukowcy biorący udział w badaniu wspomnieli, że THCV znacząco obniża poziom glukozy w osoczu na czczo, stwierdzając:
"Wyniki te sugerują, że THCV może stanowić nowy środek terapeutyczny do kontroli glikemii u osób z cukrzycą typu 2".